Bak jakten på «Den ekte hanseat»

Elisabeth Eriksen og Tore J. Mehl i Dis Hordaland.

Elisabeth Eriksen og Tore J. Mehl i DIS Hordaland.

Ildsjelene i DIS Hordaland har avdekket 3 300 bergenske hanseater, og har startet jakten på å finne etterkommerne. Kanskje stammer DU fra en ekte hanseat?

På nettsiden hanseater.no ligger navn på 3300 hanseater som ble igjen i Bergen. En hanseat i Bergen er en person som regnes som del av husholdningen i en stue på Bryggen. Stuen må være del av Det hanseatiske (tyske) kontoret, og underlagt kontorets jurisdiksjon, det vil si kontorets oldermannskap og kjøpmannsrett.

Flesteparten dro tilbake, mens en del forlot det hanseatiske kontoret og slo seg ned her. Gjennom flere hundre år har mange av etterkommerne blitt kjente og betydningsfulle bergensere. Gjennom navnet vet mange at de har en utenbys stamfar i slekten, mens andre ikke aner noe om at de slekter fra en som en gang kom til Bergen for å handle med fisk.

 

Superdugnad

I forbindelse med Hansadagene har de frivillige slektsgranskerne i DIS-Hordaland satt i gang et kjempeprosjekt: de kartlegger etterkommere etter hanseatene i Bergen, altså kjøpmenn, drenger, geseller og forvaltere som kom til Bergen og ikke reiste tilbake.

Drømmen er at du på enkelt vis under Hansadagene 2016 kan undersøke om nettopp du stammer fra en av de unge kjøpmennene.

– Mange av disse er kjente slekter i Bergen, som Mohn, Friele, Kröpelin, Jordan og Krüger, forteller Tore Mehl, leder i DIS-Hordaland.

Han er kraftig bitt av slektsgranskebasillen, og har brukt utallige timer på jakt etter egne eller andres slektninger. Den siste tiden er det hanseaternavn som har opptatt mesteparten av fritiden. De har allerede funnet mange bergensere som kan dokumentere at de har aner tilbake til hanseatene.

– Det er flere enn man skulle ane. Heldigvis er det mange av disse som har godt dokumentert etterslekt, forteller Mehl.

 

Elisabeth Eriksen har alene avdekket 1418 navn.

Elisabeth Eriksen har alene avdekket 1418 navn.

 

1418 navn alene

I historiske omgivelser på Kronstad Hovedgård er en gjeng lokale arkiventusiaster samlet.  I kveld er det hanseaterprosjektet som er tema. Med hver sin PC følger de med når det fortelles om hvordan man skal legge inn funn i dataprogrammet. For kjempedugnaden avhenger av frivillig arbeid, og blant de ivrige er Elisabeth Eriksen. Hun alene har tatt hånd om 1418 navn! Hele 316 familier har den ivrige damen jobbet med.

– Det er detektivarbeid. Først begynte jeg på A, men så begynte jeg å hoppe, sier Eriksen og viser frem det sirlige arbeidet.

 

Stor etterslekt

Hvor mange av dagens bergensere som har en hanseatisk forfar er altså helt ukjent. Men at det er flere enn man skulle ane, tror graverne er ganske sikkert. Mange av hanseatene fikk mange barn, som «Tjue-Meyeren». Med 20 barn, 76 barnebarn og 132 oldebarn er det klart at jobben blir stor. Digitalarkivet.no er deres beste venn, der finnes blant annet folketellingene fra 1801, 1865, 1875, 1891, 1900 og 1910. I tillegg finnes kirkebøker, og spesielt Mariakirkens nedtegnelser er mye brukt. Navnene ligger ute på nettsiden hanseater.no, mens de bruker dataprogrammet TNG til å registrere etterkommerne.

– Vi vil gjerne ha hjelp. Alle kan drive med slektsgransking, sier Mehl og forteller om økt interesse for faget etter TV-program som «Anno» og «Hvem tror du at du er».

 

En ekte hanseat

Frem mot Hansadagene i juni 2016 kårer DIS Hordaland i samarbeid med Hansadagene en rekke «ekte hanseater». Det er en god ambassadør for Bergen som kan skilte med anetavle tilbake til hansatiden. Hittil har Marit Warncke, Ola Hiis-Bergh og Jo Gjerstad fått den ærefulle tittelen «En ekte Hanseat».

– Flere ganger har vi kunnet fortelle ting om slekten de ikke ante noe om, sier Mehl, som selv stammer fra hansaslekt.

Tore J. Mehl, leder i Dis Hordaland, stammer selv fra hanseatene.

Tore J. Mehl, leder i DIS Hordaland, stammer selv fra hanseatene.

 

Under Slektsdagen 2015 lørdag 31. oktober på Schøtstuene blir det avslørt hvem som blir nummer fire til å få den gjeve utmerkelsen. Arrangementet varer fra 10.00 til 15.30. Utnevnelsen av “En ekte Hanseat” skjer klokken 12.00. 

 

Les også:

 http://hansa2016.no/no/blog/karet-en-ekte-hanseat-med-korps-og-rap/

http://hansa2016.no/no/blog/ola-hiis-bergh-ble-hedret-som-en-ekte-hanseat/

http://hansa2016.no/no/blog/feiret-den-internasjonale-hansadagen-med-en-ekte-hanseat/

Les mer om hanseatisk historie her.

Facebook